onsdag den 12. februar 2014

Udstyr til skiferien. Undgå de store udskrivninger, medbring kun hvad der er nødvendigt.

At tage af sted på skiferie sammen med en masse andre danskere, kan være et spændende studie i andre menneskers vaner, forventninger og pengeforbrug!
En skiferie er for de fleste familier en stor udskrivning bare transporten, tag over hovedet, mad, liftkort og måske noget skiskole.
Men vi har set familier der har udstyret deres børn med sprit nye skistøvler, hjelme, ski, specielt skitøj - hele balladen. Av min pengepung! De kan jo ikke passe det til næste år (pånær måske lige hjelmen), så det er udstyr købt til at blive brugt i kun 1 uge.

Mindre kan altså gøre det. For ski, støvler, stave og hjelme kan jo lejes. Så slipper man også for at betale ekstra, for at få det transporteret til skisportstedet, for ikke at tale om at slæbe det fra Danmark. Ved at leje, får man ofte adgang til gratis opbevaring og man skal ikke bekymre sig om, noget bliver riset, skrammet osv.

Men HVAD er det så, der er værd at have med? Her er en liste over ting, vi synes er vigtige på en (slalom) skiferie.

Inderste lag: Langt undertøj, gerne i uld. Der findes rigtig mange lækre ting der ikke kradser. Hvis ikke uld, så i hvert fald et svedtransporterende lag af en slags. Ikke almindeligt bomuldsundertøj.

Mellemlag: Mellem jakke og inderste lag skal være det, der varmer tilstrækkeligt, til at kunne holde varmen. Det afhænger jo en del af temperaturen - er det minus 2 eller minus 12? Sol eller overskyet?. Men som udgangspunkt er en fleecetrøje et godt bud. En uldtrøje fungere også rigtig godt. Eller begge dele, hvis det er koldt.

Yderste lag: Et 2 delt sæt, kan være en fordel frem for flyverdragt. Men brug hvad i har, det vigtige er at have noget vindtæt på både over- og underkrop. Vores store drenge har stået i skibukser og almindelig vinterjakke de sidste mange år. Den lille i sin flyverdragt. Mor har i flere år brugt sine regnbukser, med et temperaturtilpasset lag inden under.

Emil i skibuks, skivante, softshell som er hverdagsvintertøjet og hjemmesyet huff under fleecehalsterklæde
Gode sokker: Ungerne skal ikke være ret store, før deres skisokker bliver ligeså klamme af sved som de voksnes, så gerne mindst 2 par. Vi foretrækker sokker med en uldblanding. Det er ikke sjovt at stå på ski med kolde fødder. Og der skal kun være 1 par sokker i de støvler. Flere par uden på hinanden krøller, genere og giver gnidemærker.

Skibriller: Vi voksne har som regel både solbriller og skibriller med, men vores børn har altid kun brugt skibrillerne, selv om de havde mulighed for at bruge solbrillerne på gode soldage. Men skibriller er U-undværlige. Uden dem vil man hurtigt kunne miste mange skidage, afhængigt af vejret. I godt vejr SKAL man bruge en form for brille, ellers er der stor risiko for svejseøjne, hvilket kan gøre rigtig ondt og holde en fra at stå på ski i flere dage. I dårligt vejr, kan det være nærmest umuligt, at stå på ski uden en beskyttende skibrille.
Og det er altså normalt en del billigere, at købe sin skibrille hjemmefra end at købe dem på skisportsstedet, hvor de hurtigt kan koste i nærheden af 1000 kr. Er pengepungen lille, så tjek den blå avis.


Skivanter:  Luffer eller fingervanter. Vi har gerne et par med af hver, men det er ikke nødvendigt, hvis man ikke har dem i forvejen. Lufferne kan gøre det lidt nemmere at holde varmen, end et par med fingre i. Det vigtige er at de bliver brugt.
Falder man på ski i god fart, uden vanter på, kan man flænse hele hånden op ind til knoglerne. Det er set før. Så lad ALDRIG dine børn løbe uden vanterne - heller ikke selv om de sveder.
Indersiden skal helst være forstærket, da skiene kan skære stoffet i sådanne vanter op på ingen tid.
Vanterne er oftest våde efter en dag på ski - enten af sved, eller tøsne. Så hvis man kun medbringer 1 par, er det ekstra vigtigt at finde et godt sted at sikre de kan tørre til næste dag.

Vores børn har når de har været helt små, haft lidt svært ved at holde varmen på kolde dage. Her kan man overveje et par strikvanter inden under luffen, hvis der er plads nok.

Rygsæk: De fleste børnefamilier har brug for at have lidt forsyninger med på bjerget. En dunk med vand, lidt mad, måske et par skiftevanter til ungerne, en lille førstehjælpskasse, et kamera. Vi kan normalt nøjes med 1 rygsæk til os alle 5

Derudover kommer den del med underholdningen, som ikke relatere direkte til skiløbet, men mere det at få en god ferie.
God tur. Vi ses på pisten i lånte fjer :-)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar